Tino Sanandaji: “Media vilseleder om invandring och socialbidragsberoende”

tino

Igår uppmärksammade vi hur Örebro Universitet dribblar med statistik för att få det att framstå som att invandrare inte ianspråktar socialbidrag i större omfattning än svenskar. Idag kommer ekonomen Tino Sanandaji med en kommentar som visar att en stor del av skulden ligger på media som precis som med den omtalade OECD-rapporten valt att vantolka studien och begreppet bidragsberoende.

Att svensk gammelmedia i sin nyhetsrapportering sedan länge låtit konsekvensneutralitet och yrkesheder ge vika för en egen vänsterliberal agenda, i synnerhet i frågor som rör invandring och mångkulturalism, är ett faktum som alltfler medborgare fått upp ögonen för. Det är något som renderar den svenska journalistkåren återkommande bottenbetyg i förtroendeundersökningar för olika yrkesgrupper och lett till en läsarflykt till alternativa medier av det slag som du just nu läser. Det medvetna valet att redovisa OECD-rapporter och studier från universitet på ett felaktigt sätt är bara flagranta exempel på denna svenska pravda-journalistik.

Dessvärre törs de aktörer som vantolkas i dessa sammanhang ofta inte heller säga ifrån eftersom man då riskerar att utpekas för att gå främlingsfientliga krafters ärenden. Örebro Universitet har därför valt att hålla tyst medan media gör våld på deras studie. Detsamma gäller flertalet ledande ekonomer som i omsorg om sin karriär inte vill gå ut och rätta journalisterna när de i strid med verkligheten påstår att invandrare inte är mer socialbidragsberoende än svenskar.

Några rakryggade personer finns ock ännu inom det ekonomiska skrået och en av dem är Tino Sanandaji. I en analys av medias tolkning av studien från Örebro Universitet, vad studien i verkligheten säger och hur det de facto ser ut i samhället skriver han följande:

Media vilseleder återigen om fakta kring invandringens kostnader, den här gången om socialbidrag. DN har idag rubriken: “Invandrare inte mer bidragsberoende”. SVT skriver “Invandrare inte mer beroende av socialbidrag”. Storyn kommer ursprungligen från TT.

Rubrikerna och artikeltexten ger sken av att forskning visat att invandrare inte får mer socialbidrag än svenskfödda. Så är definitivt inte fallet, och det påstår heller inte studien som artiklarna bygger på. I själva verket är invandrare enligt SCBs siffror ca 7 gånger mer sannolika att leva på socialbidrag än svenskfödda.

Tricket är den här gången att definiera begreppet ”bidragsberoende” på ett annat sätt än i normalt bruk. […] Normalt tolkas större bidragsberoende som att invandrare oftare än svenskfödda lever på bidrag, vilket råkar vara ett objektivt faktum i Sverige. Studien i fråga undersöker en mycket smalare teori, nämligen huruvida socialbidrag är beroendeframkallande, ungefär som tobak.

Studien av två forskare från Örebro Universitet ifrågasätter inte att invandrare är mer sannolika att leva på socialbidrag än svenskar, vilket är ett etablerat faktum. Studien undersöker en specifik mekanism bakom större socialbidragsanvändning, nämligen att socialbidrag är mer beroendeframkallande för invandrare än svenskfödda. Teorin är att de som får socialbidrag en gång får ändrad personlighet av det och i framtiden blir mer sannolika att återigen hamna i socialbidrag:

[…]

Mekanismen kallas ”structural state dependence”, som har översatts till bidragsberoende på svenska i deras pressrelease. Studien bekräftar att invandrare får avsevärt mer socialbidrag än svenskfödda. Däremot är invandrare och svenskar som får socialbidrag ungefär lika sannolika att genom vanebildning fastna i socialbidrag. Annat än socialbidragets potentiellt beroendeframkallande effekt säger studien ingenting om andra mekanismer än som gör att invandrare har större socialbidragsanvändning, till exempel låg humankapital som gör det svårt att få jobb.

Författarna menar att en period med socialbidrag har ungefär samma effekt på svenskar och invandrare i termer av framtidens socialbidragsanvändning, vilket de tolkar som att bidrag inte är mer beroendeframkallande för invandrare än svenskfödda. Denna inte speciellt intressanta slutsats ändrar givetvis inte att invandrare genom andra mekanismer erhåller socialbidrag i flera gånger större utsträckning än svenskfödda. […]

Skillnaderna mellan svenskfödda och invandrares användning av socialbidrag är enorma. Socialstyrelsen har årlig statistik. År 2012 gick 57% av samtligt utbetalt socialbidrag i Sverige till invandrare, en häpnadsväckande överrepresentation i relation till befolkningsandelen. Då räknar Socialstyrelsen andra generationens invandrarhushåll som svenskfödda. […]

När vi diskuterar bidragsberoende är det intressant att kolla på de som långvarigt lever på socialbidrag. Socialstyrelsen skrev om långvarigt biståndsmottagandet bland invandrare år 2010:
År 2010 fick 37 procent av samtliga vuxna biståndsmottagare (18 år och äldre) bistånd under minst tio månader av året. Av dessa är 33 procent inrikes födda och 67 procent utrikes födda (inklusive flyktingar).”

DN och SVT förklarar inte något av de jag förklarade ovan, trots att det är nödvändigt för att förstå vad resultatet om “bidragsberoende” betyder. I stället är rubrikerna och artikeltexten noggrant designade för att förmedla budskapet att invandrare enligt “forskning” inte får mer socialbidrag än svenskar. Detta är att våldföra sig på sanningen givet invandrares enorma överrepresentation som socialbidragstagare.

År 2012 gick 6.0 miljarder kr i socialbidrag till invandrare och 4.6 miljarder kr till svenskfödda. Med hänsyn till gruppernas storlek är invandrare är alltså ca 7 gånger mer sannolika att leva på socialbidrag än svenskfödda. Två tredjedelar av vuxna som långvarigt lever på socialbidrag är invandrare. Givet allt detta har DN inga problem att sätta rubriken “Invandrare inte mer bidragsberoende”. Så mycket intellektuell respekt har DN för sina läsare.

Läs Tino Sanandajis blogginlägg nedan.

http://www.tino.us/2013/08/media-vilseleder-igen-om-invandring-nu-om-socialbidragsberoende/

Källa: Avpixlat
http://avpixlat.info/2013/08/24/tino-sanandaji-media-vilseleder-om-invandring-och-socialbidragsberoende/

Ja det är skrämmande vad media och politiker mörklägger orättvisa skattefria bidrag för invandrare som är mycket högre än vad svenska skattebetalare kan få..Varför skall invandrare ha förmåner som inte en svensk kan drömma om ens..??

Nedan lite upplysning om skattefria bidrag.

https://ladycobra.wordpress.com/2013/08/03/forsakringskassan-invandrad-3-barnsmor-far-22-249-kr-per-manad-och-detta-ar-inte-skattepliktig-inkomst/

https://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

Jag undrar om den ökade posiviteten bland politiker till massinvandringen och bidragen som blir generösare och generösare medan välfärden minskar med sämre sjuk och åldringsvård för pengar inte räcker till, kan bero på att i flera partier sitter det radikala islamister i riksdagen.

Läs nedan om en modig moderat politiker i Vallentuna som vågat sig på att kritisera moderaterna för att de har en radikal islamist i försvarsutskottet i riksdagen som ser upp till Al Quidas andlige ledare och har kontroversiella åsikter.

https://ladycobra.wordpress.com/2013/04/14/m-politiker-waberi-maste-ocksa-bort/

Lyssna även på en invandrare som säger sin mening i tel.samtal till Ring P1 SR om SD och invandringen..Fler inspelade samtal finns med, bl.a. Jan Guiolous uttalande om SD som han noga granskat.

https://ladycobra.wordpress.com/2013/01/11/invandrare-for-sverigedemokraterna/

Att DN har ljugit om invandrarkravallerna har de faktiskt erkänt, läs nedan om detta.

https://ladycobra.wordpress.com/2013/05/24/dn-journalist-darfor-ljuger-vi-om-invandrarkravallerna/

Illegala invandrare får förmåner som ingen svensk får, maxtaxa 50 kr för tandvård och maxtaxa 50 kr för läkarbesök och i övrigt samma vård som skattebetalande svenskar.

https://ladycobra.wordpress.com/2013/07/14/gratis-tandvard-till-illegala-men-blinda-och-rullstolsburna-pensionarer-blir-utan/

Annonser
Explore posts in the same categories: Anhöriginvandring, ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN, FLYKTINGPOLITIK, Illegala flyktingar, INVANDRING OCH INTEGRATION, JAN GUILOU UTTALAR SIG OM SD, JOURNALISTER MÖRKLÄGGER SANNINGAR, KOSTNADER FÖR ASYL OCH MIGRATIONSPOLITIK, Moderaterna, Muslimska brödraskapet, Muslimska förbundet, Okatigoserat, POLITIK, POLITISK KORREKTHET INTE BRA FÖR SVERIGE, Radikal islamist i försvarsutskottet för M, Radikal islamist i Miljöpartiet, SKATTEFRIA BIDRAG FÖR INVANDRARE, SVERIGEDEMOKRATERNA, Sveriges radio ring P1, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Tino Sanandaji: “Media vilseleder om invandring och socialbidragsberoende””

  • ladycobra Says:

   Ja det är för bedrövligt hur man behandlar svenska pensionärer som snällt betalat sin skatt för att sedan tro att välfärden är räddad på ålderdomen och sedan upptäcka att invandrare som kommer hit och inte betalat en krona i skatt får mycket bättre ersättning i t.ex. ÄFS äldreförsörjningsstöd för invandrare som fyllt 65 år men som till skillnad från pension är skattefritt.

   Många kommer aldrig upp i bruttopension mot det lägsta beloppet skattefritt som en invandrare får i ÄFS.

   Läs om detta i nedanstående länk samt fakta på olika skattefria bidrag till invandrare , statistik, samt intressanta videos och artiklar.

   https://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: