Nu ökar SD mest bland kvinnorna

jimmie-akesson

Sverigedemokraterna rycker fram i väljarleden och tangerar rekordnivån från i fjol. SD ökar nu mest bland kvinnorna. Västsverige är ett lika starkt fäste som Skåne för SD.

Förändringarna i partisympatierna under augusti höll sig inom den statistiska felmarginalen, förutom för Sverigedemokraterna. Efter en opinionsnedgång de senaste månaderna noterar SD i GP/Sifos väljarbarometer för augusti en notering på 9,9 procent, vilket kan ställas mot rekordnivån 10,0 procent i december 2012.

– Uppgången sker över alla grupper. Stödet är starkast bland män, 13 procent, men relativt sett ökar nu stödet mer bland kvinnor än bland män och nu når man 6,7 procent av kvinnorna, säger Toivo Sjörén, ­Sifos opinionsansvarige.

Partiets starkaste områden är numera både Västsverige, utanför Göteborgsområdet, och Sydsverige, utanför Malmö. I dessa områden är väljarstödet 14 procent. Mätt över det senaste tre månaderna är stödet för SD i Göteborgsområdet 8,1 procent, något upp från våren.

– Även om SD fortsatt går ­sämre i storstäderna verkar man nu ha etablerat sig i Stockholms län där partiet nu når 7,9 procent, ny rekord­notering. Området har förut tillhört de allra svagaste, säger Toivo Sjörén.

Lena Wängnerud, professor i stats­vetenskap vid Göteborgs universitet, är inte direkt överraskad över SD:s väljarstöd.

– Sverigedemokraternas uppgång började för ett år sedan och är i denna mätning tillbaka där man låg i början av året. Jag kan inte se att det är någonting som hänt just nu som skulle förklara uppgången utan istället handlar det om en långsiktig normalisering.

SD har rollen som vågmästare, balansparti, i riksdagen. Men frågan är om partiet använt sig av de politiska möjligheterna som ligger i rollen.

– Mitt intryck är att de har legat ganska lågt under den här mandatperioden. Jimmie Åkesson verkar vara en strateg som kanske tänker sig att under kommande mandatperiod öka sitt spelutrymme.

I den högaktuella diskussionen om ett femte jobbskatteavdrag har SD nu villkorat sitt tidigare ut­talade stöd med att brytpunkten för statlig skatt inte ska höjas. SD vill i stället satsa pengarna på pensionärerna.

– Där kan man kanske se att de laddar för en kommande valrörelse. Det är pensionärerna de satsar på, säger Lena Wängnerud.

Nils-Eric Hallström, statsvetare och debattör, anser att SD:s opinionsläge och turerna kring alliansens skattepolitik höjer den politiska temperaturen.

– Jag tycker det är lite halsbrytande politiskt sett. Från flera håll har man klassat ut Sverigedemokraterna, inte minst från statsministerns sida, men nu när det handlar om att få ihop en säker riksdagsmajoritet för ett femte jobbskatteavdrag så duger SD, säger Nils-Eric Hallström.

– Jag förväntar mig att SD i valrörelsen säger att det var de som räddade det femte jobbskatteavdragen. Sedan kan man spekulera i om Sverigedemokraterna kommer att rösta för ett femte jobbskatteavdrag utan att ställa motkrav.

För övriga partier har sommaren alltså passerat utan större avtryck i opinionen, som vanligt när det inte är valår.

– Varken Almedalen eller sommartal har gjort något för stödet för Centerpartiet och Kristdemokraterna. Oförmågan att formulera sin politik på ett sätt som får genomslag hos väljarna kvarstår. Det har man inte lyckats med ­under den här mandatperioden, säger Toivo Sjörén, Sifo.

– Det gäller inte heller att enbart få igenom sina förslag i regeringen utan ännu mer om att profilera sig. Så fort de får igenom förslag så uppfattar folk att det är Moderaternas förslag, utom möjligen för Folkpartiet och skolfrågor. Centern är det parti som har mest utsuddad profil av alla partier och ligger mest illa till.

Toivo Sjörén ser även problem för Folkpartiet, som fortsatt ligger under valresultatet från 2010.

– Just Folkpartiet lider av att de rödgröna vunnit många väljare i skolfrågorna i takt med att de ändrat sin skolpolitik.

1. Regionalt är det nu jämt mellan blocken i Stockholmsområdet vilket tidigare har varit alliansens bästa område. Regeringssidan samlar 46,0 procent av rösterna och oppositionen 46,3 procent.

2. I Göteborgsregionen har det rödgröna blocket ett övertag med 47 procent jämfört med alliansens 44 procent, räknat på ett genomsnitt under de senaste tre månaderna.

3. Miljöpartiet går allra bäst i storstäderna där man når nästan 16 procent. I Göteborgsregionen är stödet 16,3 procent, högsta genomsnittliga regionnoteringen under de senaste tre månaderna.

Skribent:
Pär Düsing 031-62 41 66 par.dusing@gp.se

Källa: GP http://www.gp.se/ekonomi/1.1955442-nu-okar-sd-mest-bland-kvinnorna

Även invandrare gillar SD Lyssna på en invandrare som ringer ring P1 och säger vad han tycker.

https://ladycobra.wordpress.com/2013/01/11/invandrare-for-sverigedemokraterna/

Lyssna på Jimmy åkessons kritik mot kyrkan, som jag anser är berättigad.

http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2426412

Annonser
Explore posts in the same categories: JAN GUILOU UTTALAR SIG OM SD, Jimmy Åkessons sommartal, KRISTENDOM, Okatigoserat, POLITIK, POLITISK KORREKTHET INTE BRA FÖR SVERIGE, Ring P1 SR, SVENSKA KYRKAN, SVENSKA TRADITIONER OCH KULTUR, SVERIGEDEMOKRATERNA, SVT

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Nu ökar SD mest bland kvinnorna”

  1. Jenny Says:

    Mycket bullshit i den här bloggen, utan faktakoll och enbart personliga åsikter! Alla har vi åsikter och vi har enligt yttrandefriheten rätt att uttrycka dem…. Men vi har även religionsfrihet och demokrati! Mycket av det du skriver är faktamässigt helt fel!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: