Anna Dahlberg Expressen: Den hätska debatten göder dumheten

thirdColumn

Läs Anna Dahlbergs mycket bra skriven artikel, klicka på länken och läs.

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/den-hatska-debatten-goder-dumheten/

Hon har även skrivit nedanstående artikel som också är mycket bra.

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/dahlberg-gor-upp-om-flyktingpolitiken/

Thomas Mattsson orolig för debattklimat ”där alla ska tycka lika”
Publicerat den 30 december 2013 kl 07:39
Mer att läsa> referens> http://www.friatider.se/thomas-mattsson-orolig-for-debattklimat-dar-alla-ska-tycka-lika

För bara några veckor sedan hängde han ut en rad privatpersoner som uttryckt ”fel” politiska åsikter på nätet. Nu varnar chefredaktören i ett annat sammanhang för att personer med avvikande uppfattningar brännmärks och att medborgare riskerar att skrämmas till tystnad.

Det är ett hot mot demokratin när medborgare skräms till tystnad, varnar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och jag instämmer.

Men det Thomas Mattson gjorde i Expressen tidigare, var ju att hänga ut personer som skrivit i kommentarer i nyhetssajter, ledde ju just till trakasserier av oliktänkande. Förhoppningsvis har han tänkt till och inte bara vänder kappan efter vinden.

Gunnar Sandelin journalist och socionom skrev en utmärkt artikel som jag hoppas ni läser, han har erfarenhet av att arbeta på en socialbyrå och blev fundersam över t.ex. att invandrare kan få bidrag till semesterresa att hälsa på släkten i sitt hemland.

Läs Gunnar Sandelins artikel nedan.

http://www.dn.se/debatt/journalisterna-morklagger-sanningen-om-invandrarna

Belinda Olsson som var debattledare i SVT tidigare skrev en mycket bra artikel nedan, som visar att journalister är rädda för att beröra vissa ämnen för rädsla att bli stämplade som rasister eller främlingsfientliga,, om det förhåller sig så, då har vi ju inte yttrandefrihet i Sverige och hur kan man då kalla Sverige för ett demokratiskt land om inte yttrandefrihet finns och det skall gälla även i ämnen som nu tystas ned.

Svenska journalister tycker det är jobbigt med islam

Publicerat 2012-06-07 i Aftonbladet.

Fyra svenska muslimer bestämde sig för att ta bilen till Danmark och på grund av sin religiösa fanatiska övertygelse försöka halshugga ett antal journalister på Jyllands-Posten. Detta med anledning av några publicerade Mohammed-karikatyrer i tidningen.

Många hävdar nu att rapporteringen kring terrorrättegången i Danmark drunk­nat i bevakningen av Breivikrättegången. Det stämmer säkert. Å andra sidan, det är jobbigt med islam. Vi journalister är livrädda att trampa snett, kan ju bli rasister på kuppen. Det går snabbt att bli rasist i dag, det är bara en kulturtårta bort så att säga.

Kanske ska man tolka tystnaden från feminister, politiker och debattörer efter ”Uppdrag gransknings” moskéjobb som tecken på samma beröringsskräck. Företrädarna för de granskade moskéerna känner sig överkörda och anser sig utsatta för en klipp- och klistrakampanj i medierna och på andra sidan står kvinnor med erfarenhet av islam som hävdar att det inte alls handlar om enskilda rötägg utan ett strukturellt kvinnoförtryck.

Det ”svenska” samhället står tyst bredvid, lite som när ens unga kastar sand på en annan unge i sandlådan och man vägrar kolla dit för att man skäms över att man inte gör något.

Samtidigt sjunker förtroendet för min kår och jag tror delvis att det handlar om just det här. Människor upplever att vi sitter i våra elfenbenstorn, verklighetsfrånvända. Eller så talar vi om för folk vad de bör tycka. Eller raljerar över det vi avskyr, hur många gånger har vi till exempel inte fått raljanta beskrivningar av Breiviks utseende från Oslo nu?

Hans kotlettfrilla och plufsiga ansikte, varför är det relevant när vi rapporterar hem? Eller som när vi vill bestämma vilka som får uttala sig i tidningarnas kommentarsfält – vilka som håller ”god ton”. Vi förstår heller inte att grejen med anonymitet kan vara viktig för att folk ska våga diskutera. Vi förenklar för mycket, ’gilla olika’ ” hojtar vi glatt trots att vi själva är mest lika av alla. Vi betalar inget pris för något över huvud taget.

Det är ett nytt Sverige där ute, ett spännande Sverige men med stora motsättningar. Vi borde längta efter att skildra det landet rakt upp och ner. Men till fots! Inte på höga hästar.

Källa:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/belindaolsson/article14939658.ab

Annonser
Explore posts in the same categories: Åsiktsförtryck i Sverige., EXPRESSEN, Expressens ledarskribent Anna Dahlberg, JOURNALISTER MÖRKLÄGGER SANNINGAR, Okatigoserat, POLITIK, POLITISK KORREKTHET INTE BRA FÖR SVERIGE, Yttrandefrihet

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: