SD vill stoppa inköp av dyr sjukhuskonst

Sjukvård1

Med neddragningar i vården så blir det väl till slut som på bilden ovan, då pengar satsas mer på dyr konst än vård av patienter.

Sverigedemokraterna vill stoppa inköp av konst till nybyggda sjukvårdsfastigheter.
– Det finns viktigare saker att lägga pengarna på, säger Samuel Godrén (SD), gruppledare i regionen.

I den regionala kulturplanen för Jönköpings län, 2015-2017, anges att det vid större ny- och ombyggnationer ”ska prövas behov av konstnärlig gestaltning utifrån mål att en procent av utgiften ska avsättas för detta ändamål.”

Vid tisdagens sammanträde i regionstyrelsen beslutades att tillföra 12,6 miljoner kronor på Höglands sjukhuset, Värnamo sjukhus, Gislaveds vårdcentral samt Smålandsstenar vårdcentral enligt enprocentsmålet.

Sverigedemokraterna yrkade på avslag.

– Som det ekonomiska läget är nu finns det viktigare saker att lägga pengarna på som exempelvis sjukvården, säger Samuel Godrén.

”Sprida ut konsten”
Ni röstade för att anta den regionala kulturplanen i landstingsfullmäktige i höstas. Ni har alltså ändrat uppfattning?

– Ja, som det ser ut nu måste vi använda pengarna på ett bättre sätt. 12,6 miljoner kronor är rätt mycket pengar.

Är det inte viktigt att vårdfastigheterna får en konstnärlig gestaltning?

– Det är klart att det ska vara trevligt. Men landstinget äger så mycket konst redan. Det går att sprida ut den lite jämnare, säger Samuel Godrén.

”Det är kutym”
Mia Frisk (KD), regionråd tillika ordförande i nämnden folkhälsa och sjukvård, står fast vid satsningen.

– Den konstnärliga utsmyckningen är en viktig del i att skapa hälsofrämjande vårdmiljöer. Och det skulle bli väldigt kalt annars, säger hon.

Håkan Jansson (M), ordförande i regionstyrelsen, ställer sig mycket frågande till Sverigedemokraternas yrkande på avslag.

– Det är kutym sedan urminnes tider att man ska ge en procent till konst för offentliga byggnader. Det är ingenting konstigt alls, säger han.

Medlen som anvisas handlar om både större konstnärliga gestaltningar och löskonst. På Höglands sjukhuset och Värnamo sjukhus pågår nybyggnation av bland annat operation och intensivvård.

I de andra fallen, Gislaveds vårdcentral och Smålandstenar vårdcentral, handlar det om nybyggnationer.

Daniel Henriksson
daniel.henriksson@hallpressen.se

Källa: http://www.jonkopingsposten.se/artikel/38033/sd-vill-stoppa-kop-av-sjukhuskonst

2017 ska nya Karolinska sjukhuset stå färdigt. Då ska det också ha smyckats med konst för 118 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.
Bland annat ska en 80 meter lång garagevägg prydas av ett verk i italiensk mosaik. Kostnad – 700 000 kronor.
Konsten till Karolinska består både av fasta verk samt de av mer flexibel karaktär, skriver DN.
Stockholms stads regel är att konst får kosta 1 procent av byggkostnaderna. Men Karolinska faller under landstinget som inte har några regel, de har dock en rekommendation om att kostnadstaket bör vara 2 procent.
Nya Karolinska beräknas kosta 14,5 miljarder kronor.

Referenser:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17384232.ab
http://www.nyakarolinskasolna.se/sv/Det-nya-sjukhuset/Snabba-fakta-om-NKS/Vad-kostar-Nya-Karolinska-Solna-att-bygga/

Jag tycker att det var bra av Samuel Godrén SD att ifrågasätta denna dyrbara konst…Pengarna anser jag istället skall gå till sjukvårdspersonal och vården…Jag tror ingen patient skulle klaga på om det vore endast kopior av dyrbar konst på väggarna s.k. reproduktioner…

Jag är övertygad om att patienterna värdesätter mera en bra vård än att titta på dyr konst och skulle det vara så att detta är något slags bidrag för att försörja konstnärer så anser jag att om inte en konstnär kan sälja sin konst så kanske det vore bättre att skaffa sig ett annat yrke och ha konsten som en hobby.

Skall vi skattebetalare betala kostnader för dyrbar konst för att konstnärer skall kunna leva på sin konst då tycker jag det är tokigt.

Många konstverk är direkt fula som sitter i kulvertar på sjukhus och som man t.o.m. kan bli deprimerad av att se….Dessutom har det visat sig att landstingen inte har koll på var dyra konstverk har tagit vägen då det visat sig vid inventering av konst att dessa konstverk saknades….det är slöseri med skattebetalarnas pengar anser jag och jag vet att fler tycker som jag i detta fall.

Jag var på en vårdcentral och jag frågade en patient vad han tyckte om konstverket på väggen en jättestor dyr tavla med en färg upptill och ett streck i mitten som varierade i tjocklek och en annan färg nedtill.. Patienten sa, ”Vilken då tavla?” han hade inte ens trott att det var en tavla….men tavlan kostade säkert många tusenlappar.

I dag då det sparas in pengar på vår välfärd och sjukvården kan inte garantera patienternas säkerhet längre i brist på resurser…så anser jag att det skulle satsas mer på vården av patienterna än på utsmyckning på sjukhusen som går att utsmycka på ett snyggt sätt men med lägre kostnader.

Även många konstverk har försvunnit på kommuner läs nedan.

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/kommunens-konst-sparlost-forsvunnen/

Annonser
Explore posts in the same categories: 118 miljoner kr för dyr konst på Karolinska, Dyr konst på sjukhus ifrågasättes av SD, Okatigoserat, SJUKVÅRD, Svensk sjukvård och åldringsvård, SVERIGEDEMOKRATERNA

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “SD vill stoppa inköp av dyr sjukhuskonst”


  1. Kort och gott,självklart vill många mötas av ett trevligt sjukhus,men på tapeten bör ändock kvalitativ vård bekostas istället för ngra ouppskattade tavlor.SD dementerade förslaget rätt och riktigt.

  2. Charasso-shmail. Says:

    Om man skiter i vad politikerna tycker, det finns folk som inte ens har plats på sjukhus och får sitta timmar i bil för att slussas runt på andra städers/kommuner, detta kan vara skadade och gravida i sista skeded vi talar om här, känns lite surt då att konst ska köpas och prioriteras, vore det inte bättre om folk från konstskolor/gymnasium men mera fick ställa ut sitt där? Rumsren konst så att säga, eller att man flyttar runt konst som redan finns men inte används flitigt?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: